Zbor Caritasovac na nedjelju Dobrog Pastira pohodio župu Đurmanec

Zbor Caritasovac kojeg čine djelatnice Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, predvođen voditeljicom s. Katom Ostojić, ravnateljicom dječjeg vrtića „Sv. Obitelj“, pojačan glasovima djevojaka iz Katoličkog školskog centra iz Sarajeva na čelu s njihovom profesoricom Anom Andrle-Imamović, boravio je 21. i 22. travnja u župi Đurmanec, a na poziv župnika fra Vlade Mustača i fra Franje Jurineca, gvardijana u samostanu u Krapini gdje je Caritasovac boravio i pjevao prošlog Adventa. Putovanje je započelo u ranim jutarnjim satima u subotu 21. travnja, a prvo odredište bilo je Zadar u kojemu su sudionici putovanja mogli doživjeti i vidjeti dio bogate kulturne baštine ovoga grada u sjevernoj Dalmaciji. U večernjim satima putnici su stigli do samostana u Krapini gdje ih je dočekao gvardijan pater Franjo Jurinec, a potom su se uputili i do obližnjeg Đurmanca gdje ih je ugostio župnik pater Vlado Mustač.

U nedjelju su svi sudionici putovanja svojom pjesmom sudjelovali na sv. Misi s pukom u 9 sati u filijalnoj crkvi u Maclju. Sv. Misu predslavio je župnik fra Vlado Mustač, a propovijedao je vlč. Mirko Šimić koji je vjernike upoznao s projektima Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije te im skrenuo pozornost na potrebnu molitvu ali i brigu za nova duhovna zvanja. Macelj je među ostalim veliko stratište i Hrvata iz Bosne i Hercegovine, ali i pobijenih svećenika iz Vrhbosanske nadbiskupije. Župnik fra Vlado je nakon Mise ukratko objasnio što se događalo u maceljskoj šumi, koliko su ljudi i svećenika partizani pobili na ovom području te koliko je još neotkrivenih grobnica s kostima mučki ubijenih žrtava.

Središnje misno slavlje na nedjelju dobrog Pastira bilo je u župnoj crkvi u Đurmancu u 11 sati. Sv. Misu predslavio je vlč. Mirko Šimić uz koncelebraciju župnika fra Vlade Mustača i fra Franje Jurineca. U potpuno ispunjenoj crkvi zbor Caritasovac je pjevanje misnih pjesama obogatio sviranjem među ostalim na gitari te na violini. Vlč. Mirko je i ovdje predstavio rad Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije i pozvao vjernike na neustrašivost i ljubav prema njihovim svećenicima i Crkvi unatoč svim izazovima pluralnoga društva u kojemu žive. Zahvalio je također i na duhovnom zajedništvu koje se ogleda i preko konkretnog projekta Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini kada se prikupljaju i materijalna sredstva za njihove sunarodnjake u BiH.

Nakon sv. Mise u župnoj dvorani upriličen je zajednički objed uz pjesmu i vedro raspoloženje. Fra Vlado je svakom sudioniku uručio maceljski križni put fra Bonaventure Dude. U  znak zahvalnosti na gostoprimstvu i redovničkoj širini koju je pokazao za ovog posjeta, ravnatelj Caritasa vlč. Mirko je fra Vladi poklonio sliku sarajevske prvostolnice, djelo umjetnika Divića iz Kiseljaka te pozvao domaćine na uzvratni posjet Caritasu u Sarajevo. Puni dojmova putnici su se u večernjim satima vratili svojim domovima u Sarajevo.