„Vjera je jača od straha“ – korizmena duhovna obnova za djelatnike Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije

Na svetkovinu Blagovijesti, u četvrtak 25. ožujka 2021., održana je korizmena duhovna obnova za djelatnike i djelatnice Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u Središnjici Caritasa u Sarajevu.

Uvodne riječi uputio je ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić koji je zahvalio generalnom tajniku Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivi Tomaševiću što je i ove godine voditelj korizmene duhovne obnove.

Svoje razmatranje mons. Tomašević utemeljio je na odlomku iz Evanđelja po Marku u kojem je prikazano Isusovo smirivanje oluje na moru i poticaj apostolima da ne budu bojažljivi nego da imaju vjeru. Tajnik Tomašević usporedio je čovjekov život s plovidbom na moru koje je nekada mirno, a nekad valovito ili olujno. Kazao je da ih je, kao i kod plovidbe u evanđeoskom odlomku, Isus pozvao „prijeko“ odnosno u nebesku slavu pa uvijek trebaju imati na umu da je ovozemaljski život hod „prijeko“ u kuću nebeskoga Oca. Dodao je  da nisu stvoreni da „vjekuju“ na zemlji nego da, ljubeći Boga u svojim bližnjima, „plove“ prema vječnoj nebeskoj stvarnosti. Ohrabrio je djelatnice i djelatnike Caritasa na zauzeti rad te istaknuo da su oni vidljivi znak Crkve u društvu kada je u pitanju zauzetost za siromašne, bolesne i sve one koji su u potrebi. Potaknuo ih je da posebno u olujnim vremenima budu svjesni da s njima u „životnoj lađi“ uvijek plovi i Isus makar se činilo da nekad spava kao što je to bilo prigodom oluje na moru. Napominjući da je čovjekov strah tijekom životne plovidbe sasvim razumljiv i od Boga darovan kako bi čuvali ponajprije život, kazao je da taj strah u trenucima kušnje nadvladava vjera u Božju prisutnost i Božju blizinu jer je Bog vladar svega u zna sve i, što je najvažnije, jer čovjeka božanski ljubi. Osvrnuo se i na aktualnu pandemiju ističući da je ona, između ostalog, pokazatelj koliko je i najnaprednije društvo nemoćno bez Boga i Božje blizine te da čovjek Njega, kao i svoje bližnje u potrebi, nerijetko zaboravi upravo u trenucima kada je zdrav i kada živi u blagostanju.

Sudionici su imali potom prigodu pristupiti sakramentu pomirenja, a sudjelovali su i u pobožnosti Križnog puta. Duhovna obnova završena je Misnim slavljem koje je u kapeli Drinskih mučenica predvodio mons. Tomašević uz koncelebraciju ravnatelja Šimića. U prigodnoj propovijedi tajnik Tomašević protumačio je važnost svetkovine Naviještenja Gospodina i ukazao na Marijinu spremnost da odmah prihvati anđelovu blagu vijest te pod svoje srce primi samoga Božjega Sina. Pozvao je sve da poput Marije uvijek odgovaraju na poticaje Duha Svetoga ne razmišljajući hoće li nego kako provesti ono što Bog želi.

U riječima zahvale tajniku Tomaševiću na predvođenju duhovne obnove i svim djelatnicima i djelatnicima na sudjelovanju, pozvao je okupljene da i u vremenu aktualnih izazova uvijek čvrsto ostanu u Gospodina te poput Marije uvijek životom odgovore ono što svakoga dana mole u Angelusu – anđeoskom pozdravu:  Evo službenice Gospodnje. Neka mi bude po riječi tvojoj.