Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini

Po trinaesti put zaredom, pod vodstvom Hrvatske biskupske konferencije, Hrvatski Caritas je od 18. do 24. ožujka 2019. obilježio „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“. Misao vodilja ovogodišnje akcije je iz II. poslanice svetoga Pavla Korinćanima: „Budite složni i živite u miru” (2 Kor 13,11).

Središnje misno slavlje „Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni Hercegovini“ održano je u nedjelju 24. ožujka 2019. u Gromiljaku, u župnoj crkvi Imena Marijina uz izravni prijenos na 1. programu HRT-a, HR-a, Radio Marije BiH i Radio Herceg Bosne.

Euharistijsko slavlje predvodio je predsjednik Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, kardinal Vinko Puljić, a propovijedao je predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak. U koncelebraciji su bili ravnatelj Caritasa BiH mons. Tomo Knežević, ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa hercegovačkih biskupija don Ante Komadina, ravnatelj Caritasa biskupije Banja Luka mons. Miljenko Aničić, dekan Kreševskog dekanata fra Stipan Radić te župnik župe Gromiljak Ilija Karlović.

Misi su nazočili djelatnici svih Caritasa u Bosni i Hercegovini, predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH na čelu sa Žanom Ćorić, savjetnicom s posebnim statusom za pitanja Hrvata u BiH, predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini i drugi predstavnici političkih, društvenih i kulturnih organizacija te brojni vjernici.

Nakon mise uslijedio je ručak i prigodno druženje u podružnici u izgradnji Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, u sklopu koje će se nalaziti dom za starije i nemoćne osobe “Dr. Ivan evanđelist Šarić” i dječji vrtić “Sveta Obitelj”. Ovaj susret uzveličao je i zbor “Caritasovac” iz dječjeg vrtića “Sveta Obitelj” koji je izveo prigodne skladbe i razveselio sve nazočne.

Domaćin susreta, ravnatelj Caritasa VN vlč. Mirko Šimić izrazio je veliku zahvalnost za sve što Hrvatski Caritas čini već dulji niz godina, ali i naglasio koliko je svaka pomoć važna ljudima u Bosni i Hercegovini koji se svakodnevno susreću s mnogim poteškoćama i sve većim siromaštvom.

„Želimo nastaviti svjedočiti kako je naša povezanost jaka te da naša solidarnost ne posustaje“, rekao je mons. Fabijan Svalina u najavi Tjedna solidarnosti, a u nedjelju je ova misao još jednom potvrđena.

Na kraju susreta, Caritas VN je osigurao skromne darove za sve sudionike kako bi imali uspomenu na ovaj blagoslovljeni dan pun ljubavi, zajedništva, zahvale i molitve.