Sveta Misa u Mostaru povodom obilježavanja Tjedna solidarnosti

Ovogodišnje Misno slavlje Tjedna i Nedjelje solidarnosti održano je u Mostaru, 19. ožujka 2017., u crkvi Krista Dobroga Pastira. Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić zamolio je varaždinskoga biskupa mons. Josipa Mrzljaka, predsjednika Hrvatskog Caritasa i njegova školskoga kolegu iz sjemeništa sa Šalate (1959.-1963.) i iz bogoslovije s Kaptola (1963.-1965.), da predvodi Euharistijsko slavlje pod kojim je gost izgovorio i prigodnu homiliju. Uz biskupe u koncelebraciji sudjelovali su ravnatelji Caritasa BiH mons. Tomo Knežević i Hrvatskoga caritasa mons. Fabijan Svalina; ravnatelji biskupijskih Caritasa mons. Miljenko Aničić iz Banje Luke, vlč. Mirko Šimić iz Sarajeva i don Ante Komadina iz Mostara; župnik don Ivan Perić i mostarski dekan mons. Luka Pavlović; don Ante Dražina rektor i don Stanislav Wielinski, duhovnik zadarskoga sjemeništa Zmajević te biskupski tajnici vlč. Nikola Tomašević iz Varaždina i don Marin Skender iz Mostara.

Prostrana crkva Dobroga Pastira bila je popunjena vjernicima ponajviše iz dviju župa sv. Marka iz Cima i sv. Luke iz Ilića, a među njima i sjemeništarci iz Zadra sa svojim poglavarima; gimnazijalci su dan prije u Kruševu izveli priredbu o nadbiskupu Petru Čuli, mostarskom biskupu, rodom iz iste župe.

Poseban sviračko-pjevački svečan ton slavlju u Cimu dao je Komorno-pastoralni orkestar Mostar, pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića iz Čapljine. Pjevali su udruženi zborovi: Dobri Pastir iz župe Cim – Ilići, Sveti Franjo iz Čapljine, Fontes iz Kruševa, Paulus iz Rotimlje, Akademski zbor Pro musica iz Mostara, te mješovita klapa Signum iz Čapljine. Sve ukupno oko 130 pjevača i 18 svirača. Pjevali su prvi put – praizvedbeno – Misu koju je skladao don Dragan Filipović u čast sv. Ivanu Krstitelju, kojemu je posvećena don Draganova rodna župa Gradina.

Đakon Marin Krešić navijestio je Ivanovo Evanđelje Isusova susreta sa Samarijankom na Jakovljevu zdencu. Molitve su vjernika izgovorili predstavnici iz mjesnih biskupija, među njima i Ivan iz kolica iz Rehabilitacijskoga centra. Posluživala su osmorica uvježbanih ministranata, a sve prenosila Hrvatska televizija.