Susret ravnatelja Caritasa iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Caritas Vrhbosanske nadbiskupije bio je domaćinom ovogodišnjeg susreta ravnatelja Caritasa iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji je održan od 22. do 25. listopada 2018. u Sarajevu. Ovaj susret dogovoren je na prošlogodišnjem sastanku ravnatelja u Varaždinu, a jedna od intencija je svakako upoznavanje rada mjesnih odnosno dijecezanskih Caritasa. U tom smislu ovi susreti će se i u budućnosti događati, a svake godine domaćinom će biti drugi Caritas bilo iz Bosne i Hercegovine, bilo iz Republike Hrvatske. Sljedeći domaćin bit će Caritas hercegovačkih biskupija.

Caritas Vrhbosanske nadbiskupije je u dogovoru s predsjednikom Caritasa, uzoritim kardinalom Vinkom Puljićem, pripremio cjelokupni program posjeta gostiju za koji je bila prijavljena većina ravnatelja. Na susretu su sudjelovali ravnateljice i ravnatelji te drugi djelatnici iz Dubrovnika, Gospića, Krka, Rijeke, Siska, Varaždina, Đakova, Banje Luke, Mostara i Sarajeva kao i ravnatelji nacionalnih Caritasa iz Zagreba i Sarajeva. Program je započeo u ponedjeljak 22. listopada 2018. okupljanjem u središnjici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije. Sudionici su se nakon dolaska i okrjepe u Caritasovom kućnom baru uputili u Nadbiskupijski centar za mlade gdje se proslavljao patron, njihov zaštitnik sv. Ivan Pavao II. Svetu Misu u prepunoj športskoj dvorani u centru u 18 sati predvodio je uzoriti kardinal Vinko Puljić, uz koncelebraciju ravnatelja Caritasa i drugih svećenika. Nakon mise upriličen je zabavni program za goste kojemu se pridružio i varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak, predsjednik hrvatskog Caritasa. Nakon toga za sve Caritasove ravnatelje i ostale djelatnike, ravnatelj centra, vlč. Šimo Maršić, upriličio je zajedničku večeru. Nakon večere sudionici susreta uputili su se na počinak, u Vrhbosansko bogoslovno sjemenište, Ordinarijat Vrhbosanski te u Caritas Vrhbosanske nadbiskupije.

Drugi dan susreta započeo je sv. Misom u kapelici Drinskih mučenica u središnjici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije. Sv. Misu predvodio je uzoriti kardinal Vinko Puljić, a uz biskupa Josipa Mrzljaka na sv. Misi koncelebrirali su ravnatelji Caritasa te sudjelovali i drugi djelatnici. U 9 sati započeo je redoviti godišnji sastanak koji je moderirao ravnatelj Caritasa Bosne i Hercegovine, mons. Tomo Knežević. Ravnatelji domaćih Caritasa iz BiH imali su prigodu prezentirati rad ovih institucija te na taj način približiti gostima projekte odnosno predočiti im u što sve odlaze sredstva prikupljena od Tjedna solidarnosti kojeg hrvatski Caritas organizira za ljude u Bosni i Hercegovini. Bilo je govora i o drugim važnim temama za rad i funkcioniranje Caritasa, kao što su zajednički nastupi, suradnja među Caritasima, prikupljanje materijalnih sredstava…

Poslije sastanka uslijedio je glazbeni program kojeg su pripremila djeca i odgajateljice iz vrtića “Sv. Obitelj”. Prvo su djeca izvela nekoliko glazbenih točaka da bi potom Caritasov zbor kojeg čine djelatnice vrtića otpjevao nekoliko duhovnih pjesama i jednu pjesmu nezaboravnog i nedavno preminuloga Olivera Dragojevića. Potom je uslijedio zajednički ručak za sve sudionike. U poslijepodnevnom dijelu programa sudionici su se uputili u Kiseljak, gdje ih je u obližnjem mjestu Lug, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, vlč. Mirko Šimić, upoznao s dinamikom gradnje Caritasove podružnice u sklopu koje se gradi dom za starije i nemoćne te dječji vrtić. Nakon toga je upriličen susret u franjevačkom samostanu u Fojnici, gdje je gvardijan fra Miro Relota goste upoznao s poviješću samostana i crkve te ih sve proveo kroz vrijedni samostanski muzej. Dan je završio zajedničkom večerom u konobi u Gromiljaku.

Treći dan susreta započeo je doručkom u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu gdje je domaćin bio rektor, vlč. Josip Knežević. Nakon doručka goste je vicerektor, vlč. Ilija Marković proveo kroz bogosloviju te predstavio rad i život bogoslova, profesora i drugih djelatnika u ovoj ustanovi. Delegacija je potom pošla do Caritasa Bosne i Hercegovine gdje ih je primio ravnatelj, mons. Tomo Knežević koji im je pokazao prostorije i predstavio projekte. U 11 sati svi sudionici su se okupili u samostanu „Egipat“, gdje je uzoriti kardinal Vinko Puljić u kućnoj kapelici prepunoj časnih sestara predvodio sv. Misu povodom 128. rođendana Družbe sestara Služavki Malog Isusa u Sarajevskoj provinciji. Nakon toga uslijedio je pohod franjevačkom bogoslovnom sjemeništu i teologiji. Domaćin je bio meštar fra Danijel Nikolić koji je posjetitelje upoznao s ovim zdanjem za odgoj budućih redovnika-franjevaca, životom i radom u bogosloviji i na fakultetu te strepnjama i nadama kada je u pitanju budućnost. Nakon posjeta bogosloviji sudionici su zajednički objedovali u Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije te su se u poslijepodnevnim satima uputili do obližnjeg tunela spasa gdje su mogli doživjeti kakve su ratne strahote pretrpjeli stanovnici Sarajeva za vrijeme opsade od 1992. do 1995. Poslije su se uputili i do obližnjeg vrela rijeke Bosne i uživali u nedirnutoj prirodi parka u kojemu izvire rijeka koja protiče kroz zemlju koja je po njoj i dobila ime. Dan je završio zajedničkim objedom u Ordinarijatu vrhbosanskom na večeri koju je za sve sudionike susreta organizirao uzoriti kardinal Vinko Puljić.

Caritas Vrhbosanske nadbiskupije zahvaljuje svim ravnateljima Caritasa i njihovim suradnicima na izdvojenom vremenu i dolasku u Sarajevo. Posebna zahvala ide svim djelatnicama i djelatnicima Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije koji su sudjelovali u organizaciji ovog susreta i doprinijeli njegovu nesmetanu odvijanju. Upravama, ravnateljstvima i drugim odgovornim osobama pojedinih ustanova u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, kako u gradu Sarajevu tako i na području središnje Bosne, koje smo obišli tijekom posjeta, a koji su rado prihvatili goste, neka je od Boga nagrada, a od nas veliko hvala.