Suradnja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije i općine Odžak

Danas, 2. veljače 2021., u prostorijama općine Odžak upriličen je susret predstavnika Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije i općine Odžak.

Ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, vlč. Mirko Šimić i tajnik Josip Dugandžić, posjetili su danas ovu općinu gdje su se susreli s načelnicom Nadom Ćulap i Markom Barukčićem, referentom društvenih djelatnosti Općine.

Već punih 13 godina na ovom području provodi se zajednički projekt Caritasa VN i općine Odžak pod nazivom Kućna njega starih i bolesnih. Ovim projektom obuhvaćeno je izravno stotinjak osoba, koje djelatnica Caritasa redovito obilazi caritasovim vozilom, pružajući im osnovne usluge medicinske skrbi, ali i druge sitne kućanske potrebe te u dogovoru sa župnicima odžačkih župa prati stanje potreba za ovakvom vrstom usluga. Više puta godišnje najugroženijim korisnicima ovog projekta Caritas doprema osnovne živežne namirnice koje djelatnica Caritasa podijeli i time, barem malo, ublaži tešku životnu svakodnevicu ovih ljudi.

Nazočni su razgovarali i o daljnjim mogućnostima financiranja Kućne njege starih i bolesnih. Općina Odžak sudjeluje u ovom projektu sa sredstvima koja pokrivaju oko 60% troškova, a preostali iznos pokriva Caritas Vrhbosanske nadbiskupije. Trenutačna situacija s korona virusom dodatno je pogoršala financijske uvjete za provedbu projekta, ali i pokazala koliko je doista jedan ovakav projekt značajan i potreban osobama starije životne dobi jer nekima od njih jedino Caritasova djelatnica ‘otvori’ vrata.

Načelnica Ćulap naglasila je važnost ovog projekta za općinu Odžak, a i mi u Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije uviđamo važnost Kućne njege starih i bolesnih. Vjerujemo kako će se dugogodišnja suradnja s općinom Odžak uspješno nastaviti i kako će donijeti osmijehe na lice svim onim starim, bolesnim, a često i zaboravljenim osobama iz ovog područja.

Na današnjem sastanku predstavnici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije ujedno su i čestitali gospođi Ćulap na izboru za načelnicu općine Odžak.