Socijalizacija romske djece i njihova integracija u društvo

Romska populacija u Bosni i Hercegovini spada u kategoriju društva nomadskog karaktera koje ima svoja specifična obilježja. Radi takvog načina života na poseban način ugrožena su djeca Roma koja su često prepuštena sama sebi ili pod pritiskom određenih skupina moraju prosjačiti i raditi za druge. Europsko vijeće je prije nekoliko godina održalo konferenciju o Romima gdje je naglasak stavljen upravo na zauzimanje europskih društava, kako bi ovu populaciju na rubu društva, što bolje uključilo u sve društvene tijekove. Caritas Vrhbosanske nadbiskupije pokušava kroz ovaj projekt prije svega uključiti romsku djecu u predškolske i osnovnoškolske aktivnosti te poraditi na svijesti važnosti obrazovanja djece i mladih. U tom duhu održavaju se razne radionice s fizioterapeutima, psiholozima te edukacijsko-kreativne radionice. Poseban naglasak stavljen je na senzibiliziranje njihovih roditelja kako bi što više romske djece bilo uključeno u pohađanje obveznog predškolskog i školskog obrazovanja.