Seminar za odgojitelje

Na inicijativu Povjerenstva za predškolski odgoj pri Konferenciji viših redovničkih poglavara i poglavarica, a u organizaciji Predškolske ustanove „Dječji vrtić Sveta Obitelj“ Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije održan je u subotu, 18. ožujka 2017. u prostorijama istoimenog vrtića na Stupu u Sarajevu stručni skup za odgojitelje katoličkih vrtića u BiH.

Na seminaru je sudjelovalo je 60-ak sudionika, a skup je moderirala pedagoginja Helena Martinović. Predavanje na temu „Vjernik-odgajatelj i sindrom izgaranja na poslu“ održala je prof. mr. spec. Maja Jakšić, licencirana psihoterapeutkinja iz Splita, te je govorila o simptomima izgaranja na poslu i obrambenim mehanizmima, o odgoju djece i izazovima s kojima se odgojitelji i roditelji svakodnevno suočavaju. Prof. Jakšić je istaknula kako osobno zadovoljstvo utječe na kvalitetu obavljanja posla, a ono u sebi sadrži smislenost rada, radost učenja i prenošenje znanja na djecu. S druge strane postoje izvori stresa kojem su izloženo odgojitelji: međuljudski odnosi, interakcija s roditeljima, problematična ponašanja djece, radni uvjeti i sl. Očekivanja od života te osobna percepcija stvarnog života često dovode do frustracija, ali važno je sebi osvijestiti da niti prošlost, niti okolina ili tuđe ponašanje ne upravlja osobom iako utječe na nju. Osoba upravlja sama sobom i odlučuje se za ili protiv, svaka minuta života prilika je za izbor. Voditeljica je naglasila važan čimbenik – samopomoć – redefiniranje nerealnih očekivanja; vođenje brige o sebi; dopuštanje drugima da nam pomognu; biti svjestan rizika izgaranja i emocionalnih zahtjeva svog posla; poznavanje vlastitih ograničenja; znati reći „ne“; imati pozitivan stav; biti zahvalan. Istraživanja pokazuju da su zahvalni ljudi – sretni ljudi.

Sudionici su također imali priliku sudjelovati u društvenim i animatorskim igrama koje su primjenjive za djecu vrtićkog uzrasta, a animatorica Maja Grubešić pripremila je nekoliko vrlo zanimljivih i korisnih igara.