Reportaža: Caritasov dom za starije i nemoćne “Dr. Ivan Evanđelist Šarić”

U reportaži o podružnici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u Kiseljaku, u sklopu koje se gradi dom za starije i nemoćne ”Dr. Ivan Evanđelist Šarić” i dječji vrtić ”Sveta Obitelj” koju je povodom dana bolesnika priredio Katolički tjednik, možete pogledati aktualna događanja kada su u pitanju radovi na objektu podružnice.  O objektu govore ravnatelj Caritasa vlč. Mirko Šimić, nadzor radova gosp. Borislav Petric, dipl. ing. građevinarstva i izvoditelj radova gosp. Nikola Dilber.

U nastavku možete pogledati reportažu i video zapis:

Svjetski dan bolesnika koji se obilježava 11. veljače bio nam je povod da posjetimo dom za starije i nemoćne osobe ”Dr. Ivan Evanđelist Šarić” pri Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije koji je još uvijek u izgradnji…

Na svojevrsnoj tromeđi prometnica Busovača – Kiseljak – Fojnica te po 30-ak minuta vožnje od Sarajeva i Zenice, na kućnom broju 21 u mjestu Lug, raste polako novi objekt Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije – dom za starije i nemoćne ”Dr. Ivan Evanđelist Šarić”. S ovim projektom rado nas je upoznao ravnatelj Vrhbosanskog Caritasa, dr. vlč. Mirko Šimić, koji nas je dočekao na gradilištu.

Na poticaj pape Franje

Posjed na kojemu se gradi je i ranije bio u Caritasovu vlasništvu, no u značajno manjem opsegu, gdje se nalazila Caritasova kuća. U njoj su, do početka realizacije ovoga projekta, provođeni razni projekti kao što je logoped, a jedno vrijeme tu su boravili i ovisnici iz doma Milosrdni otac iz Međugorja.

„Kada su se oni povukli 2013./2014. ostao je prazan prostor i nama u Caritasu je ostalo za razmišljanje što činiti dalje. U međuvremenu se nekako pojavio i zov pape Franje da Crkva što više stavi naglasak na pastoral starih i nemoćnih, odnosno da se konkretnije zauzima za njih. U našem razmišljanju, ali i u razgovoru s predsjednikom Caritasa Vinkom kard. Puljićem nekako smo u svom sazrijevanju došli na ideju da bismo ovdje mogli započeti gradnju jedne naše podružnice u kojoj bi se nalazio dom za starije i nemoćne, ali budući da je naš Caritas i prijatelj djece ovdje u južnom traktu, izgradit ćemo i dječji vrtić Sveta obitelj“, otkrio nam je dr. Šimić detalje rađanja ideje ovoga projekta.

Blagoslov kamena temeljca

Riječ o posjedu koji se, nakon proširivanja, proteže na nešto manje od tri hektara. „Uspjeli smo od susjeda pribaviti zemljište jer razmišljamo o jednom kompleksu koji treba imati sve dodatne sadržaje poput parkirališta, mjesnog trga, jezera, igrališta, šetnice – dakle sve ono što će biti od koristi našim štićenicima. Na početku, ovo je područje bilo prilično zakrčeno i osim te naše kuće nije bilo ničega. U međuvremenu se očistio prostor tako da smo mogli obaviti blagoslov kamena temeljca što je upriličeno 11. travnja 2015. Upravo tog vikenda u posjetu nam je bio biskup partnerske biskupije Klagenfurt, mons. Alois Schwartz, koji je zajedno s vrhbosanskim nadbiskupom Puljićem blagoslovio temeljni kamen uz nazočnost domaćeg župnika, okolnih mještana i nas djelatnika Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, što je zapravo bio simbolični početak radova ovdje“, prisjetio se vlč. Mirko početaka.

Donatorska podrška

Svjesni smo da bilo kakav veći projekt nije moguće realizirati bez materijalne podrške, u ovom slučaju donatora koji su se spremno odazvali i podržali realiziranje. Iako je, prema riječima ravnatelja Šimića, Caritas imao već određene uštede koje je prikupljao razmišljajući upravo o ovom projektu, glavni donator svih ovih godina je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. On je do sada, za ovaj projekt, u tri navrata darovao ukupno 3 400 000 kuna. „Naravno tu ne možemo stati i to nije dostatno nego ćemo potražiti još prijatelja, prije svega u inozemstvu. Pokušat ćemo nekako više ljudi uključiti, jer svjedoci smo da je teško iznaći neke velike, kapitalne rekao bih, sume koje će vam netko dati, ali kada se to razvuče na nekoliko potencijalnih donatora i kada im prezentiramo i vide ovo što već imamo, onda vjerujem kako će imati više razumijevanja za jedan ovakav projekt“, optimističan je vlč. Mirko.

Sadržajan kompleks

Kada govorimo o samoj podružnici riječ je o zgradi koja ima pet, odnosno četiri kata, prizemlje i podrum te je predviđena za smještaja oko 170 osoba. Na svakom katu bit će sobe za stare i nemoćne s tim da će se na petom katu nalaziti velika dvorana, teretana, nekoliko gostinjskih soba i jedan apartman za duhovnika te svi oni potrebni sadržaji koji su neminovni da bi jedna ovakva ustanova mogla funkcionirati. „U prizemlju će se nalaziti glavni ulaz, bit će restoran koji može biti i otvorenoga tipa te vrtić, a u podrumskim prostorijama svi oni dodatni sadržaji koji su potrebni, kao što je kotlovnica, mrtvačnica, terapijsko vježbanje, a u južnom traktu će biti kuhinja. Glede smještaja, uz spomenutih 160 − 170 mjesta za starije osobe, također 20-ak njih bi moglo pronaći mjesto i u hospiciju – prostoru za teške, nepokretne bolesnike, za one koji traže posebnu pažnju, skrb i njegu“, rekao nam je dr. Mirko o samom sadržaju ovoga kompleksa s kojim nas je podrobnije upoznao dipl. ing. građ. Boro Petric iztvrtke Sopa u Posušju, kojinadzire gradnju objekta.

Na kraju razgovora, vlč. Mirko je s nama podijelio kako su, u zadnje dvije i pol godine, pratili dinamiku radova onako kako su i planirali te da su zadovoljni s onim što su do sada napravili.