Ravnatelj Caritasa biskupije Krk u posjetu Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije

Ravnatelj Caritasa biskupije Krk prof. don Ivan Milovčić boravio u posjetu Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije

3. i 4. veljače u posjetu Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije boravio je ravnatelj Caritasa biskupije Krk don Ivan Milovčić, župnik župe Vrh. Zajedno s njim doputovao je župni zbor te župe te drugi zauzeti vjernici i pastoralni suradnici što je činilo skupinu od preko trideset osoba iz župe Vrh. Ovaj susret je nastao kao plod dogovora dvaju ravnatelja na zajedničkom susretu svih ravnatelja Caritasa Hrvatske i BiH u Varaždinu u jesen prošle godine. Naglasak je stavljen na zajedništvo i solidarnost među Caritasima pojedinih (nad)biskupija Crkve u Hrvata tijekom cijele godine, a ovo je i svojevrsna uvertira u Tjedan solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH koji se svake godine obilježava na treću korizmenu nedjelju.

Dragi gosti iz krčke biskupije stigli su u ranim jutarnjim satima 3. veljače u središnjicu CVN-a u Sarajevu. Nakon okrjepe i predaha od cjelonoćnog putovanja koordinatori i ravnatelj CVN-a don Mirko Šimić uputili su ravnatelju Milovčiću i svim gostima riječi dobrodošlice i zahvale jer su došli u Vrhbosansku nadbiskupiju vidjeti kako žive njihovi sunarodnjaci te im izraziti svoju solidarnost i kršćansku blizinu. Gosti su imali prigodu obići prostorije središnjice Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije, zgradu predškolske ustanove „Sv. Obitelj“, pučku kuhinju, jaslice te ostale sadržaje unutar Caritasova kompleksa. U jednosatnoj prezentaciji domaćini su potom predstavili sve ključne programe i projekte koje CVN provodi za ljude u potrebi na području Vrhbosanske nadbiskupije. Gosti su s pozornošću poslušali izlaganja i svojim komentarima i pitanjima upotpunjavali svoje spoznaje o karitativnoj djelatnosti Crkve u Vrhbosni. Nakon zajedničkog objeda gosti su se uz pratnju domaćina uputili u razgledavanje središta grada Sarajeva. Nakon povratka u središnjicu u večernjim satima je služena sv. Misa u kapelici drinskih mučenica. Sv. Misu je predslavio ravnatelj CVN-a don Mirko Šimić uz koncelebraciju don Ivana Milovčića te sudjelovanje gostiju s Krka i djelatnika CVN-a. Pod sv. Misom, budući da je taj dan i blagdan sv. Blaža, obavljen je i blagoslov grla (grličanje), a zbor iz Vrha je animirao pjevanje. Nakon sv. Mise upriličena je zajednička večera kojoj se pridružio i nadbiskup Vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić. On je pozdravljajući goste, a posebice don Ivana s kojim se poznaje još iz vremena kada su zajednički bili dio odgojiteljskog tima u sjemeništu u Zadru, zahvalio svima na dolasku i brizi za sunarodnjake u BiH. Kardinal je napravio i kratki presjek događanja u našoj nadbiskupiji te prikazao aktualnu crkvenu i društvenu situaciju u zemlji i u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Gosti su postavili i nekoliko pitanja na koja je kardinal rado odgovorio i pojasnio društvene okolnosti koje utječu na drastičan broj smanjenja Hrvata u Bosni i Hercegovini, a posebice u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Drugog dana posjeta, tj. u nedjelju, gosti i domaćini su nakon doručka otputovali prema Gromiljaku gdje je don Ivan uz domaćeg župnika don Iliju Karlovića i ravnatelja CVN-a don Mirka predslavio sv. Misu za narod. Don Ivan je u propovijedi među ostalim naglasio različitost izazova s kojima žive vjernici u Krčkoj biskupiji i u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Na poseban način je istaknuo kršćansku blizinu i solidarnost s ljudima na području naše Vrhbosanske nadbiskupije. Pjevački zbor iz župe Vrh pjevao je pod misom, a da je to bilo i svojevrsno osvježenje za okupljenu župnu zajednicu potvrdio je i župnik don Ilija koji je srdačno zahvalio gostima na njihovu dolasku u župu te ih nakon sv. Mise pozvao na kratku okrjepu u župnu kuću. Gosti su nakon sv. Mise ispred župne crkve otpjevali i nekoliko primorskih pjesama začinjenih mediteranskim notama.

Kratki video isječak pogledajte ovdje:

Naš program smo nastavili posjetom gradilištu u Lugu odnosno podružnici CVN-a Kiseljak u sklopu koje se gradi i dom za starije i nemoćne “dr. Ivan Evanđelist Šarić”. Ravnatelj CVN-a je goste u kratkim crtama upoznao s radovima na objektu odnosno s onim što je učinjeno u zadnje dvije i pol godine koliko već traje gradnja i što je još potrebno napraviti da bi se cjelokupni projekt završio i stavio korisnicima na raspolaganje.

Ravnatelj je naglasio brigu katoličke crkve i njezinu osjetljivost za ljude u ovim krajevima i preko ovog Caritasovog projekta budući da će u ovom objektu svoje zaposlenje u bliskoj budućnosti naći preko trideset nezaposlenih. Na poseban način je zahvalio ravnatelju don Ivanu i krčkom biskupu mons. Ivici Petanjku na donaciji od 100.000,00 kuna koju su namijenili za izgradnju ovog objekta. Ovo je i konkretna materijalna i važna pomoć biskupije Krk koja je i prije pomagala projekte i ljude u našoj nadbiskupiji. Vrativši se iz Kiseljaka u Sarajevo gosti i domaćini su zajednički objedovali, razmijenili darove te jedni drugima zahvalili na zajedničkom druženju u ova dva dana otpjevavši i nekoliko pjesama. Oko 15 sati gosti su krenuli prema Krku gdje su nešto iza ponoći i sretno stigli.