DRR (Disaster Risk Reduction- Sprječavanje rizika i opasnosti od prirodnih nepogoda)

Nakon poplava koje su u svibnju 2014. pogodile Bosnu i Hercegovinu, javila se potreba za razrađivanjem sustava djelovanja u slučaju prirodne nepogode. Caritas u Bosni i Hercegovini radi na projektu Sprječavanja rizika i opasnosti od prirodnih nepogoda, kroz niz aktivnosti s lokalnim zajednicama, institucijama i drugima. U sklopu projekta nastojali smo pomoći stanovnicima različitih lokalnih zajednica kroz edukaciju, akcije pošumljavanja i sl., te izgraditi njihove kapacitete za svojevrsno samostalno korištenje resursa u prvih 24 do 48 sati prije nego stigne prva pomoć.

Tijekom prve faze projekta, Caritas Vrhbosanske nadbiskupije je proveo samo na području svoje nadbiskupije akcije pošumljavanja i educirao desetak lokalnih zajednica. Cilj projekta je doprinos jačanju kapaciteta u lokalnim zajednicama za bolju pripremljenost za prirodne katastrofe i povećanje kapaciteta i umrežavanje Caritasa u Bosni i Hercegovini, te je nastavak projekta usmjeren upravo na aktivnosti prevencije obučavanja zajednica i ljudi. Projekt je nastao nakon tragičnih poplava koje su u svibnju 2014. godine uzrokovale katastrofalne posljedice za stanovništvo Doboja, Maglaja, Zavidovića, Olova, Orašja, Odžaka, Banja Luke, Kotor Varoši i drugih područja koji su direktno ili indirektno bili dijelom ovih nemilih događaja. Kao svojevrsni odgovor na tragediju koja je zadesila mnoge obitelji, javila se potreba osvješćivanja stanovništva o važnosti prevencije od prirodnih nepogoda. Kroz projekt su se realizirale različite aktivnosti, a radilo se kako s djecom, tako i s odraslima. Aktivnosti su bile podijeljene u različite kategorije, od dječjih radionica s maskotom projekta- Hermanom, do agro-radionica, vježbi evakuacije i drugih edukacija za odrasle kroz koje se učilo o načinu sadnje u svrhu zaštite tla od klizišta, te brojnih drugih aktivnosti.

Aktivnosti koje će se kroz projekt realizirati u 2017. godini:

  • Agro radionice (edukacije za poljoprivrednike)
  • Igre bez granica s Hermanom (edukacija djece)
  • „Zajednica zajednici“ (povezivanje lokalnih zajednica koje su ranije bile uključene u projekt s novim lokalnim zajednicama kroz druženja i natjecanja)
  • Podjela sadnica poljoprivrednicima
  • Čišćenje riječnih korita i obala
  • Vježbe evakuacije (u suradnji s Civilnom zaštitom)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *