Predstavljen roman “Posljednji”

Predstavljanje povijesnog romana Posljednji Anite Martinac upriličeno je 5. travnja 2017. u središnjici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu. O djelu su uz autoricu govorili ravnatelj Caritasa VN-a vlč. prof. dr. Mirko Šimić, vicepostulator kauze Fra Leo Petrović i 65-orica subraće i književnik fra Miljenko Stojić i Ivan Zlopašaumirovljeni časnik HVO-a i publicist.

Osma knjiga poznate bh. i hrvatske književnice tematizira bleiburšku tragediju, pritom opisujući stvarne događaje.

„Kroz četiri glavna lika, na čijim je sudbinama strukturiran roman Posljednji, ispričana je priča svih onih poznatih i nepoznatih, koji su se, pod ovim ili onim okolnostima, našli na mnogobrojnim križnim putovima iza kojih su ostala svjedočiti mnogobrojna stratišta, masovne grobnice, razna tezna, hude jame, maclji, i mnoga druga još neotkrivena mjesta“, istaknuo je Zlopaša.

Vlč. Šimić se osvrnuo na težinu prikazanih sudbina, uspješnost literarnog postupka, ali i značajnu činjenicu da je Posljednji antiratni roman napisan bez imalo mržnje, ali s namjerom da se iznese istina koja ne smije biti prešućena.

„Važno je da su ovi događaji ostali zabilježeni. Spisateljici su ih prenijeli živi svjedoci. Oni nisu za razbibrigu, oni su za učenje na njihovu iskustvu. Nitko tko ovo pročita ne će ostati ravnodušan“, iznio je fra Miljenko, a autorica je na kraju rekla kako je ovo djelo stvarala ne zarad književnog uspjeha, već zbog ljubavi prema svojem narodu i istine koju treba prenijeti novim naraštajima kao opomenu da se povijest nikada i nigdje ne ponovi.

Program je moderirala djelatnica Caritasa Andrea Miletić, a za glazbeni ugođaj pobrinuli su se zbor Caritasovac i maestro Dario Vučić. (Izvor:http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=69021)