Posjet organizacije Junge Leute helfen Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije

Organizacija „Junge Leute helfen“ iz Obinga u Bavarskoj već godinama nastoji osigurati pomoć ljudima u jugoistočnoj Europi (Hrvatska, Albanija, Kosovo, Crna Gora, Bosna i Hercegovina). Pomoć podrazumijeva prikupljanje prehrambenih proizvoda u Njemačkoj koji se onda daruju ljudima u ovom području, ali i koriste za nesmetano funkcioniranje Caritasovih pučkih kuhinja u Sarajevu i Zenici. Kako sama materijalna pomoć često nije dovoljna ljudima u potrebi, tako članovi i članice ove organizacije svake godine provode ljetni raspust volontirajući u ovim zemljama te pomažu u obnovi kuća, čišćenju, uređenju, savjetovanju te drugim poslovima.
Ove godine, u razdoblju od 29. srpnja do 31. srpnja, u Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije boravilo je šezdeset mladih osoba iz organizacije „Junge Leute helfen“ koji su u ova tri dana imali priliku volontirati u Caritasovim pučkim kuhinjama u Sarajevu i Zenici, čišćenju Caritasove podružnice Kiseljak koja je u izgradnji, uređenju Caritasova dvorišta, obilasku siromašnih i bolesnih na području grada Sarajeva, te na ostalim poslovima koje Caritas svakodnevno obavlja kako bi pomogao ljudima u potrebi.
U posjetu s mladima je bio i vlč. Ludwig Westermeier, župnik nekoliko župa u Bavarskoj, a koji je svojevrsni duhovnik mladih te gosp. Hubert Zeltsperger, voditelj ove organizacije mladih, koji je naglasio kako je sakrament Svete Potvrde promijenio njegov život te je tada odlučio pomagati svima onima kojima je pomoć potrebna. „Puno puta sam pomagao siromašnima, ali tek kad uživo vidiš osobu koja treba pomoć, tek tad shvatiš koliko je to važno. Lijepo je što pomažete ovdje gdje ima korupcije, zavisti, mržnje, a ja ću s ponosom pričati djeci i unucima kako smo s Caritasom Vrhbosanske nadbiskupije pomogli mnogima i kako čovjek koji voli Isusa može učiniti toliko toga, da nije ni svjestan.“
U utorak su gosti iz ove organizacije, ali i djelatnici Caritasa, bili na Svetoj Misi u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova koju je predvodio vlč. Mirko Šimić u koncelebraciji vlč. Ludwiga Westermeiera, duhovnika u bogosloviji vlč. Jakova Kajinića te župnika ove župe vlč. Mate Majića. Nakon sv. Mise upriličeno je i klanjanje pred Presvetima, a glazbeni ugođaj stvarali su upravo mladi iz Bavarske.
Djelatnici Caritasa su pokazali gostima neke od znamenitosti grada Sarajeva kako bi ovi upotpunili svoje dojmove i spoznaje o Bosni i Hercegovini.
Riječi zahvale uputio je i ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirko Šimić koji je posebnu zahvalnost uputio upravo mladima koji svoje slobodno vrijeme provode volontirajući, ali i i organizaciji „Junge Leute helfen“ čija nesebična pomoć razveseli mnoga srca i obitelji naše nadbiskupije. Voditelju ove organizacije, gosp. Hubertu Zeltspergeru u znak zahvalnosti poklonjena je slika sarajevske katedrale. Mladi su se nakon Sarajeva potom uputili prema Crnoj Gori otkud će dalje otići za Kosovo i Albaniju.

Caritas Vrhbosanske nadbiskupije zahvaljuje mladim djevojkama i mladićima iz Bavarske na njihovu angažmanu i pomoći. Do nekog sljedećeg susreta u Sarajevu želimo im Kristov blagoslov i Božju zaštitu.