Posjet limburškog biskupa Bätzinga i njegove delegacije Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije

U popodnevnim satima u subotu 30. lipnja 2018. mons. Georg Bätzing, biskup iz Limburga,  zajedno sa svojom delegacijom posjetio je Caritas Vrhbosanske nadbiskupije.

Ovo partnerstvo počinje još davne 1993. godine kada je tadašnji biskup Franz Kamphaus u jeku rata posjetio Sarajevo. Potom su u sljedećih nekoliko godina pristizali kamioni humanitarne pomoći u Sarajevo. Dugogodišnja uspješna suradnja između Biskupije Limburg i Vrhbosanske nadbiskupije prerasla je u partnerstvo koje je uveličano i potpisivanjem Sporazuma o suradnji između Limburške biskupije  i Vrhbosanske nadbiskupije. Ovaj sporazum su potpisali kardinal Vinko Puljić i biskup Georg  Bätzing 29. lipnja 2018. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Osim aktivne suradnje na različitim projektima, Caritas Vrhbosanske nadbiskupije je zajedno s Biskupijom Limburg povezao Caritasov vrtić „Sveta Obitelj“ s katoličkim vrtićima s prostora Biskupije Limburg. Ova suradnja podrazumijeva razmjenu iskustava i učenje jednih od drugih o metodama, načinima rada i suočavanjem s izazovima koje donosi rad s djecom.

Popodnevni posjet u subotu započeo je riječima dobrodošlice koje je uputila mr. sc. s. Kata Ostojić, zamjenica ravnatelja Caritasa VN. Na poseban način zahvalila se biskupu Georgu koji  pruža podršku svemu onome što je do sad učinjeno kroz zajedničke projekte, ali i podupire svakodnevna nastojanja Caritasa VN u osnaživanju i pomoći ljudima s područja vrhbosanske nadbiskupije. Izrazila je i veliku zahvalnost kardinalu Vinku Puljiću, predsjedniku Caritasa, na povjerenju i potpori u provođenju svih Caritasovih projekata.

Nakon uvodnih riječi uslijedila je prezentacija Caritasovih projekata kao i razgovor o suradnji između ove dvije biskupije, odnosno o suradnji između katoličkih vrtića obje biskupije. Još jednom je naglašena važnost ove suradnje ali i budućih zajedničkih projekata koji sasvim sigurno djeluju na stanovnike naše biskupije koji se osjećaju sigurnije i snažnije uz potporu Caritasa VN. Članica delegacije i predsjednica Biskupskog vijeća Limburg Ingeborg Schillai smatra kako je ovaj vid suradnje vrlo koristan i za vrtiće u limburškoj biskupiji, budući da su izazovi i prilike na koje nailazi predškolsko djelovanje posve slični onima s kojima se susreće Caritasov vrtić. Osim razgovora o postojećim projektima, spomenula se i tema trenutnih poteškoća s kojima se Caritas bori. Situacija s migrantima, čiji se broj svakodnevno povećava u Bosni i Hercegovini, preusmjerava Caritasovo djelovanje i snage na rješavanje ovog vrlo važnog pitanja koje se veže uz rješavanje osnovnih životnih uvjeta. Biskup Georg smatra kako je upravo ovaj način suradnje vrijedan i kako može sasvim sigurno pomoći u rješavanju svakodnevnih poteškoća s kojima se susrećemo.

Na samom kraju, s. Kata Ostojić izrazila je zadovoljstvo, radost i zahvalnost na ovom posjetu, kao i nadu za buduće zajedničke aktivnosti.

Posjet je završio zajedničkom fotografijom, a ostale fotografije možete pogledati u nastavku.