Posjet članova/ica organizacije Junge Leute Helfen Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije

U posjetu Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije 16. i 17. kolovoza 2017. boravili su gosti iz Njemačkog Obing-a,  iz organizacije Junge Leute Helfen (Mladi pomažu). Organizacija je to koja je 25 godina aktivna na Balkanu (Kosovo, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora) te uključuje preko 100 župa u okolici Obinga-a, koji se nalazi u blizini München-a. Pod vodstvom gosp. Huberta Zeltspergera organiziraju se akcije pomoći, a posebno su pomagali Bosni i Hercegovini za vrijeme poplave 2014., kad su poslali desetke kamiona pomoći – namirnice, odjeća, namještaj. Na Balkanu djeluju preko lokalnih Caritasa, preko kojih usmjeruju svu pomoć.

U posjetu Caritasu VN bilo je 40 djevojaka i mladića u pratnji glavnog organizatora gosp. Huberta Zeltspergera i vlč. Ludwiga, župnika župe u Bavarskoj i duhovnika mladih. Ove godine je 25. obljetnica djelovanja na Balkanu, zbog čega su se odlučili na posjet Bosni i Hercegovini, odnosno Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije.

Goste je dočekao ravnatelj Caritasa VN vlč. dr. sc. Mirko Šimić koji je uputio riječi dobrodošlice djevojkama i mladićima koji su nakon neprospavane noći i putovanja koje je trajalo više od 10 sati s osmijehom stigli u rano jutro u Sarajevo.

Iako umorni, nakon doručka, pristupili su radu i aktivnostima na području Vrhbosanske nadbiskupije.  Dvije skupine mladih su u potpunosti renovirali i očistili stan za dvije siromašne obitelji iz Sarajeva, dok je jedna veća skupina uputila se u obilazak podružnice Caritasa VN u Lugu kod Kiseljaka gdje su završili kompletno unutarnje čišćenje objekta u izgradnji. Treća skupina pomagala je rad Pučke kuhinje te su pratili razvoženje hrane u Sarajevu i imali priliku razgovarati sa siromašnima koji su koristili pomoć koju im pruža Caritas VN.

Osim toga, još jedna skupina s ravnateljom vlč. dr.sc. Mirkom Šimićem i gosp. Hubertom Zeltspergerom obišla je korisnike projekta ”Dobri pastir”, odnosno tri siromašne obitelji koje su dobile potporu u vidu obnove stočnog fonda. Obitelj Božane Jozinović iz župe Zgošća – Kakanj dobila je kravu, dok je obitelji Alije Tokmo iz Visokog također obnovljen stočni fond kravom i ovcama. Putovanje se nastavilo prema Kiseljaku gdje se pomoglo još jednoj obitelji darovanjem ovaca.

Nakon posjete ovim obiteljima, slijedio je obilazak Caritasove podružnice u Kiseljaku Doma za starije i nemoćne osobe ”Dr. Ivan Evanđelist Šarić”.

Pri dolasku u Sarajevo, uslijedio je kratki predah, nakon čega je služena Sveta Misa koju su služili vlč. Mirko i vlč. Ludwig.

U pratnji djelatnika CVN-a, mladi iz organizacije Junge Leute Helfen imali su priliku posjetiti grad Sarajevo i znamenitosti koje nudi.

Nakon posjeta gradu, uslijedilo je druženje u dvorištu i zajednička večera kojoj su se pridružili i volonteri Caritasa iz Italije na čijem čelu je bio gosp. Daniele Bombardi. Večeri se odazvao i nadbiskup Vrhbosanski Vinko kardinal Puljić koji se zahvalio na angažmanu i volontiranju na području Vrhbosanske nadbiskupije. Tom prigodom, darovao je gosp. Hubertu Sarajevsku katedralu uklesanu u kamen, zahvalivši se još jednom na sveukupnom angažmanu i trudu.

Unatoč prolomu oblaka, nevremenu i oluji, mladi su još uvijek imali snage iskrcati pristigli kamion iz Njemačke s živežnim namirnicama i rabljenim namještajem. Tek iza 22 sata, uputili su se na počinak. Sljedeće jutro, gosti su se iz Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije uputili prema Albaniji.

I ovom prilikom upućujemo svim članovima/icama Junge Leute Helfen zahvalnost za svesrdnu pomoć i uspješnu suradnju koja će itekako poboljšati životne uvjete ljudi na području Vrhbosanske nadbiskupije.