Posjet časnih sestara iz Družbe Sestara Franjevki od Bezgrješne i odgajateljica iz Republike Hrvatske Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije

Ravnateljica Caritasova DV ”Sveta Obitelj” mr. sc. s. Kata Ostojić, ugostila je od 1. do 3. lipnja 2018. časne sestre iz Družbe Sestara Franjevki od Bezgrješne te odgajateljice iz Šibenika, Podstrane i Zagreba u Sarajevu.

Družba sestara franjevki od Bezgrješne je autohtona hrvatska redovnička zajednica, a ove sestre se bave odgojem male djece, katehizacijom, predaju vjeronauk u osnovnim i srednjim školama, vode liturgijsko pjevanje, uređuju crkve, vode domaćinstvo, njeguju bolesne i starije u domovima i bolnicama, rade u medijima i na visokim crkvenim učilištima. Dječji vrtići koje ove sestre vode objedinjeni su pod naziv „Brat sunce“, a nalaze se u Šibeniku (sjedište), Zagrebu, Podstrani i Primoštenu. Uz ispunjanje potrebnih pedagoških standarda, poseban naglasak sestre stavljaju na promicanju kršćanskih i franjevačkih vrijednosti.

Posjet je započeo svetom Misom u kapelici Drinskih mučenica koju je predvodio dr. sc. vlč. Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije.

Nakon svete Mise posjetiteljice su razgledale Središnjicu Caritasa VN, kao i dječji vrtić ”Sveta Obitelj” gdje su ih dočekala djeca vrtića s pjesmom i plesom. Ovaj neodoljivi nastup donio je osmijehe i radost kako na licima djece tako i na licima svih onih koji su ih gledali.

Jutro je obilježilo i predavanje profesorice Mirjane Mavrak s Filozofskog fakulteta u Sarajevu, s Odsjeka za pedagogiju. Profesorica je govorila o važnosti i odgovornosti zdrave komunikacije između roditelja i djece, posebno naglašavajući odnos otac-dijete. Spomenula je i Ukuhane jabuke, interaktivnu slikovnicu, koja na kreativan i zabavan način potiče kvalitetan odgoj i obrazovanje još od najranije dobi.

U podnevnim satima, gošće su se s djelatnicama Caritasa VN, uputile u prelijepo prirodno okruženje vrelo Bosne, koje je blizu gradske gužve, a opet sasvim mirno i spokojno. Nakon toga uslijedio je ručak u prostorijama dječjeg vrtića te odlazak u muzej franjevačkog samostana u Fojnici. Fojnica je gradić smješten u dolini Fojničke rijeke. Posjetiteljice su imale priliku upoznati se s ovim područjem te samostanom i muzejom u ovom mjestu, a riječi dobrodošlice uputio je gvardijan fra Miro Relota. Govorio je o povijesti i današnjem vremenu, a naglasio je kako je samostanski arhiv bogat vrlo raznovrsnom i vrijednom građom, u kojoj se čuvaju dokumenti od posebne važnosti kako za franjevačku tako i za opću povijest Bosne i Hercegovine.

Nakon posjeta fojničkom samostanu i muzeju uslijedio je obilazak Caritasova doma za starije i nemoćne osobe koji je u izgradnji. Dom ”Dr. Ivan Evanđelist Šarić” nalazi se u kiseljačkom naselju Lug. Vlč. Mirko Šimić predstavio je misiju ovog budućeg Doma, a gosti su imali priliku razgledati prostorije doma, dječji vrtić, multifunkcionalnu dvoranu, sobe za goste, skladišni prostor i ostale prostorije u zgradi neophodne za njezino funkcioniranje.

U poslijepodnevnim satima posjetiteljice su još jednom imale priliku boraviti u prirodi jer je organizirano zajedničko druženje za časne sestre i odgajateljice iz Šibenika s djelatnicima/cama Caritasa VN u naselju Lug. Pjesmom, plesom i ugodnim druženjem uz zajednički objed završen je prvi dan boravka časnih sestara iz Družbe Sestara Franjevki od Bezgrješne i odgajateljica u Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije.

Nedjelja, 3. lipnja, planirana je za prezentaciju Caritasovih projekata te su posjetiteljice mogle vidjeti koje projekte provodi Caritas VN, kao i koje su to svakodnevne prepreke na koje nailazi.

Nakon prezentacije uslijedio je zajednički odlazak na svetu Misu u katedrali Srca Isusova u Sarajevu.

Poslije svete Mise časne sestre i odgajateljice iskoristile su boravak u Sarajevu i za posjet begovoj džamiji gdje im je predstavljena povijest središnje džamije muslimana u Bosni i Hercegovini.

Budući da je simbol franjevačke nazočnosti u Sarajevu franjevački samostan svetoga Ante na Bistriku, sestre i odgajateljice su posjetile i ovo prepoznatljivo kulturno središte u Sarajevu. Franjevci su predstavili samostan sv. Ante  koji se već dugi niz godina potvrđuje kao središte franjevačke nazočnosti u gradu Sarajevu, mjesto brojnih duhovnih inicijativa, ekumenskog i međuvjerskog razumijevanja, suradnje i pomirenja, te humanitarne pomoći.

Prije polaska u Šibenik, organiziran je zajednički ručak s djelatnicima/cama Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije kada su gošće pokazale oduševljenje i radost zbog ovog posjeta, ali i tugu što je brzo došao kraj boravku u Caritasu VN.

Posjet dragih ljudi uvijek je razlog za veselje. Osobito ako su okupljeni u radosti pjesme, slavljenja i služenja Bogu. Ovom prilikom zahvaljujemo s. Aniti i s. Ljilji koje vide vrijednost ovakvih susreta za rad i rast s najmlađima. Naše posjetiteljice su svojim dolaskom uljepšale proljetne dane u Caritasu VN te nas još jednom podsjetile na važnost druženja te razmjene iskustva, vrijednosti i ideja.