Odlikovanje obitelji Hӧlz Redom hrvatskog pletera

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je u četvrtak 27. lipnja 2019., na prijedlog ravnatelja Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije vlč. Mirka Šimića, obitelj Hӧlz Redom hrvatskog pletera koji se dodjeljuje hrvatskim i stranim državljanima za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana.

Gospođa Ursula i gospodin Heribert Hӧlz su bračni par iz njemačkog grada Duisburg. Od početka domovinskog rata u Hrvatskoj, a potom i u BiH ova obitelj (imaju još dvije kćeri) je neprestance angažirana u pomaganju ugroženim ljudima u našim domovinama. Pakrac, Lipik, Varaždin, Zagreb, Slavonski Brod čine samo neke od gradova u Republici Hrvatskoj gdje je ova obitelj djelovala na samom početku ratnog vihora. U Bosni i Hercegovini je taj broj kudikamo veći. Gosp. Heribert, tada kao djelatnik Caritasa Duisburg, nije htio biti imun na ratna razaranja u Hrvatskoj i BiH nego je krenuo u akciju pomoći. Ova karitativna osjetljivost vjerojatno je posljedica i toga što je u Drugom svjetskom ratu i sam izgubio oca i tek je prije nekoliko godina otkrio očev grob u Litvi. Pomagala je ova obitelj ugroženim ljudima u obnovi njihovih kuća, omogućavali su kumstva za djecu bez roditelja, obnavljali su uništeni stočni poljoprivredni fond pojedincima kako bi preživjeli, poslali su bezbroj transporata hrane, medicinskog i higijenskog materijala u naše zemlje. Gospođa Ursula se posebno zalagala za prikupljanje sredstava. Danas je ona, kao i gosp. Heribert, umirovljenica Caritasa Duisburg ali i dalje ne miruje iako je dobrano zagazila u treću životnu dob. Zajedno sa svojim suprugom i pomagačima djeluje na širem području grada Duisburga i okolnih mjesta gdje vrijedno skupljaju materijalna sredstva prodajući među ostalim  marmeladu od jabuka koje sami uberu, sami pakiraju u staklenke te je sami prodaju nedjeljom ispred crkava bez obzira na vremenske uvjete. Uz to pokušavaju senzibilirati javnost u tom dijelu Rebuplike Njemačke na osjetljivost prema ugroženim ljudima u BiH. I to čine godinama, točnije više od 25 godina. Bosnienhilfe je termin koji je upravo zahvaljujući ovoj obitelji poznat ljudima u njemačkoj pokrajini Donja Rajna-Vestfalija, ali i u cijeloj Njemačkoj. Do sada su u ove dvije zemlje samo u novcu ubrizgali preko 3 milijuna eura što je dosta impozantan iznos. U suradnji s Caritasom Vrhbosanske nadbiskupije te s Caritasom biskupije Banja Luka obično dva puta godišnje obiđu župe i mjesta po našim krajevima gdje osobno isporuče novčanu pomoć potrebnima. Uzoriti kardinal Vinko Puljić je povodom 25-te obljetnice ove akcije uručio ovoj obitelji zahvalnicu kao znak zahvalnosti za njihov angažman na području Vrhbosanske nadbiskupije.

Obitelj Hӧlz je zahvalna na odlikovanju te će svoje težište i u budućnosti staviti na pomoć Bosni i Hercegovini koja već godinama nije u žiži europske javnosti.

Osim velikog oduševljenja i ushićenosti, Heribert i Ursula su izrazili i zahvalnost što su i oni među 75 osoba koje je odlikovala Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u prigodi obilježavanja Dana državnosti.

Dio fotografija preuzet s: http://predsjednica.hr/objava/1/1/3179