Nastavak suradnje između Biskupije Limburg i Vrhbosanske nadbiskupije

Od 11. do 14. lipnja 2017. u Frankfurtu je održan susret partnera predstavnika biskupije Limburg i Vrhbosanske nadbiskupije. Na sastanku su sudjelovali članovi delegacije Vrhbosanske nadbiskupije: dr. Šimo Maršić odgovorna osoba za partnerstvo u ime VN, dr. Mario Bernadić generalni tajnik Sinode VN, dr. Tomo Mlakić predstojnik katehetskog ureda VN i član izvršnog odbora MRV-a, dr. Darko Tomašević dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, Minja Todorović djelatnica Centra za mlade i Marijana Martić djelatnica Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije.

Susret u Frankfurtu je bio prilika da se sudionici kronološki prisjete važnih događaja koji su dio ovog partnerstva. Prezentacije i diskusije su bile podijeljene na četiri područja. Tako se razgovaralo o društvenoj pozadini i crkvenoj situaciji, o biblijsko-teološkim uporištima, o stanju u katoličkim vrtićima Caritasa, te o razmjeni mladih dviju biskupija.

Unutar ovih područja, sudionici susreta su se dotaknuli povezujućih elemenata važnih za održavanje zajedništva i zajedničkog djelovanja s različitim, ali sličnim doprinosima.

Tako se razmatrala važnost međureligijskog djelovanja, kako u BiH tako i u Njemačkoj, s obzirom na bogatstvo različitosti, te s obzirom na važnost razvijanja senzibiliteta prema različitim socijalnim vrijednostima i stvarnostima. Na koncu ovog druženja postavljena su ključna pitanja koja određuju smjer kretanja svakog od razmatranih elemenata koji ih ujedinjuju na ovom zajedničkom putu, te njihov budući razvoj.

Zaključci ovog sastanka će biti okupljeni u jedan dokument koji će biskup Georg Bätzing i kardinal Puljić potpisati kao Memorandum o razumijevanju.

Ovo partnerstvo počinje još davne 1993. godine kada je tadašnji biskup Franz Kamphaus u jeku rata posjetio Sarajevo. Potom su, u sljedećih nekoliko godina pristizali kamioni humanitarne pomoći u Sarajevo. Za kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog je to bila snažna poruka nade i zajedništva. (http://www.ktabkbih.net/info.asp?id=69898)