Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva koji se svake godine obilježava 17. listopada 2018. ravnatelj Caritasa vlč. Mirko Šimić te nekoliko djelatnika odlučili su ove godine na poseban način obilježiti u sjeveroistočnom dijelu Vrhbosanske nadbiskupije, točnije na području tuzlanske županije.

Najprije su nazočili vježbi evakuacije u osnovnoj i srednjoj školi Katoličkog školskog centra u Tuzli, a koja se odvijala u sklopu projekta „Smanjivanje rizika od prirodnih nepogoda“ gdje su vatrogasci i hitna pomoć pokazali svoje vještine u slučaju potrebe spašavanja ljudskih života, a koju mogu prouzročiti razne prirodne i druge ugroze. Ravnatelju Katoličkog školskog centra vlč. Marku Zubaku, zahvaljujemo na susretljivosti i otvorenosti kojom je omogućio ovakav vid vježbe, a koji će ujedno biti i poticajan svim učenicima koji će ubuduće znati kvalitetnije reagirati u nepredvidljivim situacijama.

Nakon Tuzle Caritasov tim se uputio u obližnji Lukavac, točnije u naselja oko Lukavca gdje je jednom dijelu romskih obitelji uručio osnovne prehrambene proizvode i hranu za djecu, a posjetio je i još nekoliko drugih obitelji u potrebi. Caritas već dulji niz godina surađuje i podupire među ostalim i udrugu „Nova romska nada“ iz Lukavca. Bila je to izvrsna prigoda iskusiti u kojim nehumanim uvjetima žive ljudi na rubu društvu i koliki su razmjeri siromaštva danas u zemlji u kojoj živimo. U sklopu obilježavanja svjetskog dana siromaštva Caritasov tim s ravnateljem obišao je i nekoliko obitelji u općini Visoko. Na poseban način dirljiv susret bio je s majkom bolesnog Afana Zahirovića u Visokom koji je nedavno operiran u Zagrebu, a za čiju su operaciju sredstva skupljali i neki maratonci. Samohrana majka je htjela prodati i vlastiti bubreg kako bi omogućila liječenje svome djetetu. U svemu pak raduje djelovanje i susretljivost  katoličkih svećenika kao Kristovih namjesnika otvorenih za sve ljude u potrebi. Lijepo je bilo čuti majčine riječi i njezino svjedočanstvo o pokojnom fra Filipu Zubaku, ondašnjem odgojitelju u sjemeništu u Visokom, koji joj je omogućio školovanje, a ona njemu od svoje prve plaće godinama kasnije poklonila pleteni pulover. Vjerujemo da je fra Filip svoju utjehu pronašao kod Krista kojemu je služio, a nama pak ostaje uzor u činjenju dobrih djela.

Međunarodni Dan borbe protiv siromaštva želi skrenuti pozornost prije svega na potrebu iskorjenjivanja siromaštva u svim zemljama, a posebice u onima u razvoju te na pravedniju raspodjelu resursa koji su ljudima stavljeni na raspolaganje, ali i na pošteniji odnos prema siromašnima. U tom smislu Caritas će i dalje nastojati biti blizak najugroženijima i najpotrebitijima ne samo preko materijalne pomoći nego i preko tople ljudske riječi. Siromaštvo je jedan od velikih problema u BiH jer prema službenim podacima skoro polovina stanovništva živi na rubu siromaštva.