Ljetovanje za djecu u Kaštel Kambelovcu

Djeca iz Caritasova Produljenog boravka i Obiteljskog savjetovališta imala su priliku ljetovati u Kaštel Kambelovcu u razdoblju od 23. do 29. lipnja ove godine, uz podršku Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije i dobročinitelja gospodina Joška Berketa koji već godinama nastoji razveseliti djecu ljetovanjem u ovom divnom hrvatskom mjestu na obali.

Na putu prema moru, kratki odmor za djecu bio je u etno selu Grabovica koje se nalazi na obali Buškog jezera i ima idiličan i opuštajući ugođaj koji je našu djecu osnažio za nastavak puta.

Kako su nestrpljivo čekali morske valove, djeca su prvi dan boravka na moru provela kupajući se i skakajući u toploj morskoj vodi.

Drugi dan ljetovanja obilježio je obilazak Nacionalog parka „Krka“ gdje su djeca u pratnji ravnateljice  mr. sc. s. Kate Ostojić i učiteljica Maje i Ane, uživala u veličanstvenim slapovima i ljepoti prirode u ovom predivnom prirodnom i krškom fenomenu.

Nakon razgledavanja i šetnje nacionalnim parkom,  djeca su pošla u Dječji vrtić „Brat Sunce“ u Gradu Šibeniku, čiji je osnivač Družba sestara franjevki od Bezgrješne. S vrtićem „Brat Sunce“ Caritas Vrhbosanske nadbiskupije gaji drago višegodišnje prijateljstvo. U vrtiću su djeci toplu dobrodošlicu priredile novoizabrana vrhovna poglavarica Družbe sestara franjevki od Bezgrješne s. Terezija Zemljić i ravnateljica vrtića s. Anita uz odgojiteljice. Uslijedio je zajednički ručak, uz radostan razgovor i smijeh. Ravnateljica s. Anita pokazala je djeci i mali samostanski muzej koji ima zanimljiv i poučan sadržaj.

Nakon ručka, uz pratnju ravnateljice Katoličke osnove škole u Šibeniku, s. Mandice Starčević, djeca su posjetila i biskupsku dvoranu u Šibeniku koja je inače zatvorena za turiste i u kojoj se nalazi Biblija koja je tiskana u samo sto primjeraka i može se listati isključivo u bijelim rukavicama. Ova činjenica je dojmila djecu koja su s velikim zanimanjem pratila što se sve ovdje nalazi. U Šibeniku su posjetili i katedralu Svetog Jakova te druge znamenitosti Grada Šibenika u kojem se održavao Međunarodni dječji festival, jedinstveni kulturni događaj i zaštitni znak Šibenika od 1958. godine, pun kulturno-umjetničkih događanja prilagođenih djeci, od kazališta, vizualnih umjetnosti, glazbe, lutkarskih predstava, filmova i televizije do velikog broja nastupa i interaktivnih aktivnosti. Na kraju bogatog i ispunjenog dana djeca su se uputila na zasluženi odmor i počinak.

Djeca, učiteljice i ravnateljica Caritasova Produljenog boravka i Obiteljskog savjetovališta su zahvalni na ovom prijateljstvu i drago im je što se i na ovaj način njeguju prijateljski i dobrosusjedski odnosi s Republikom Hrvatskom.

Najviše vremena na ljetovanju djeca su provela na plaži kupajući se i igrajući se raznih morskih igrica.

U petak, 28. lipnja, izlet je bio organiziran i u najveći dalmatinski grad Split gdje su djeca obišla znamenitosti i odmorili na Marulićevom trgu.

Ljetne večeri su provedene uz šetnje, palačinke, sladolede i sokiće, kao i uz društvene igre, pjesme i smijeh.

Kako su na ovo ljetovanje išla djeca završne godine Produljenog boravka i Obiteljskog savjetovališta,  ovo je bila izvrsna prilika da se oproste od svojih odgojiteljica i da dalje sretno kroče prema zrelijim dječjim godinama uz sjajnu uspomenu sa zajedničkog ljetovanja.