Karitativne aktivnosti u vremenu ograničenih mogućnosti kretanja

Caritas Vrhbosanske nadbiskupije nastoji odgovoriti na potrebe svojih korisnika koje su se javile kao posljedica trenutačne epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini prouzročene korona virusom.
Iako je samo djelovanje Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u ovom razdoblju poprilično otežano, rad pučkih kuhinja „Jelo na kotačima“ u Sarajevu i Zenici odvija se redovito kako bi svi korisnici svakodnevno dobili topli obrok koji im je u ovim teškim vremenima možda još i više potreban, a pogotovo im je važan posjet Caritasova osoblja.
Sve više stanovnika cijele Vrhbosanske nadbiskupije osjeća negativne posljedice ovog virusa, zbog čega se broj korisnika Caritasa VN svakodnevno povećava, a na vrata Caritasa pristižu molbe i zahtjevi za različite vrste pomoći. Nažalost, osnovne životne potrepštine, kao što su hrana i higijenski proizvodi, postaju luksuz i često nedostižni ljudima u potrebi.
Kao jedan od odgovora na trenutačnu situaciju, djelatnici Caritasa čije djelovanje nije nimalo jednostavno budući da restriktivne mjere civilnih kriznih stožera pogađaju i njih, bilo da se radi o osobnoj sigurnosti bilo o nemogućnosti kretanja i kontakata s drugim osobama, su u proteklih nekoliko tjedana ipak podijelili preko 350 paketa pomoći ugroženim pojedincima dok je taj broj kudikamo veći ako se uzmu u obzir i druge skupine i organizacije kojima se pomoglo. Sadržaj paketa činile su namirnice, higijenski proizvodi kao i maske te rukavice za korisnike. Osim podjele paketa, Caritas je osigurao i provedbu projekta Kućna skrb starih i bolesnih, kako bi se pomoglo osobama starije životne dobi koje su najosjetljivija skupina na novi korona virus. Nastoji se pomoći i bolesnim ljudima, samohranim roditeljima, kao i mnogim drugim osobama s područja naše nadbiskupije.
Caritas je još jednom, unatoč svim poteškoćama i izazovima, pronašao način biti i ostati uz čovjeka u potrebi, čovjeka koji je od bližnjih ostavljen, zaboravljen, a od društva odbačen na marginu.