Kardinal Puljić i član Predsjedništva BiH Čović posjetili podružnicu Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u Kiseljaku

U utorak, 6. lipnja s početkom u 15 sati, u Podružnici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije u općini Kiseljak, u mjestu Lug, održan je susret predsjednika Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije kardinala Vinka Puljića i dr. sc. vlč. Mirka Šimića s hrvatskim članom Predsjedništva BiH, prof. dr. Draganom Čovićem.

Nakon što je blagoslovljen kamen temeljac u travnju 2015. otpočeli su pripremni radovi za izgradnju Podružnice. Uz vlastita sredstva Caritasa koja je osigurao za ovaj projekt, potporu gradnji daje i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Osim Doma za starije i nemoćne osobe ”Dr. Ivan Evanđelist Šarić”, Podružnica Caritasa VN podrazumijeva i izgradnju hospicija, dječjeg vrtića, multimedijalne dvorane, restorana, teretane, gostinjskih soba te ostalih sadržaja koji ovu Podružnicu čine cjelovitom. Ukupni smještajni kapaciteti u domu bit će omogućeni za preko 170 korisnika, a u vrtiću za do 30 djece.

Trenutačni trend odlaska mladih ljudi iz naše zemlje stvara dodatni pritisak svakodnevnoj djelatnosti Caritasa, zbog čega u ovoj Podružnici postoje različiti sadržaji koji će doprinijeti ostanku hrvatskoga naroda ovog kraja, ali i svih drugih naroda Bosne i Hercegovine što će u potpunosti zaživjeti otvaranjem većeg broja radnih mjesta.

Predsjednik Caritasa, kardinal Vinko Puljić, u pratnji dr. sc. vlč. Šimića i njegovih najbližih suradnika, ravnatelja Caritasa BiH mr. sc. vlč. Tome Kneževića te hrvatskog člana predsjedništva BiH dr. Čovića temeljito su razgledali cijelu Podružnicu u izgradnji. Nakon razgledavanja, kardinal Puljić, kao i dr. Čović nisu krili svoje oduševljenje, te su na osobit način izrazili zadovoljstvo viđenim. Do sada je u cjelokupni projekt utrošeno preko 3 milijuna konvertibilnih maraka. Plan je da cjelokupna izgradnja bude završena do konca 2020. kako bi u 2021. godini, kada Caritas Vrhbosanske nadbiskupije slavi 90 godina svoga postojanja, Podružnica bila u potpunosti završena i stavljena na raspolaganje korisnicima.

Na kraju susreta, dr. Čović istaknuo je kako će učiniti sve što je u okviru njegovih mogućnosti i ovlasti da pomogne dovršetak izgradnje ovog hvalevrijednog projekta u Središnjoj Bosni.