Gradonačelnik grada Bjelovara posjetio Caritas Vrhbosanske nadbiskupije

Gradonačelnik grada Bjelovara Dario Hrebak boravio je od 25. do 26. listopada 2018. u Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije. U četveročlanoj delegaciji bila je i Đurđa Adlešič, nekadašnja gradonačelnica ovoga grada. Prijateljstvo i partnerstvo između grada Bjelovara i Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije traje više od deset godina, a započelo je za vrijeme gradonačelnice Adlešič. U to vrijeme grad Bjelovar je podupirao gradnju vrtića sv. Obitelj, a ta suradnja se nastavila i s njezinim nasljednikom Antunom Korušecom koji je također za svoga mandata prikupljao sredstva koja je usmjeravao u rad projekata Caritasa. U međuvremenu je u Bjelovaru izabran novi gradonačelnik, Dario Hrebak koji je na poziv Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije došao u Sarajevo. Delegaciju iz Bjelovara dočekao je ravnatelj Caritasa vlč. Mirko Šimić uz nekoliko suradnika i dječice koja su mu priredila svečani doček ispred vrtića izvodeći glazbenu točku. Nakon objeda delegacija se uputila do središta grada Sarajeva gdje je provela poslijepodne. U večernjim satima u središnjici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije delegaciji iz Bjelovara pridružio se i uzoriti kardinal Vinko Puljić te veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Del Vecchio. Ne izostavljajući aktualnu društvenu situaciju u Bosni i Hercegovini aspekt je ipak stavljen na suradnju grada Bjelovara i Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije. Uzoriti kardinal je sugerirao neke od projekata koji zaslužuju posebnu pozornost i zamolio moguću potporu grada. Gradonačelnik je obećao u ime grada daljnju suradnju s Caritasom Vrhbosanske nadbiskupije. Zajedničkoj večeri koja je uslijedila nakon sastanka pridružili su se i gosti iz njemačke organizacije „Kirche in Not“ koji su ovih dana bili u evaluaciji i obilasku projekata koje podupiru u Bosni i Hercegovini. Prije zajedničke večere Caritasov zbor kojeg čine djelatnice vrtića „Sv. Obitelj“ izveo je nekoliko skladbi koje su pripremile iz svog bogatog repertoara.

Drugi dan posjeta bio je rezerviran za susret ravnatelja Caritasa vlč. Mirka Šimića, gradonačelnika Daria Hrebaka, Đurđe Adlešić te ravnateljice dječjeg vrtića „Sv. Obitelj“ s. Kate Ostojić.  Ravnatelj Caritasa je zahvalio gradu Bjelovaru na dosadašnjoj potpori projektima Caritasa, a ravnateljica vrtića na poseban način što je grad Bjelovar omogućio djeci iz vrtića „Sv. Obitelj“ ljetovanje u njihovu ljetovalištu u Novom Vinodolskom, ali i na svoj drugoj pomoći koja se u gradu prikuplja preko bjelovarskih poduzetnika. Ravnatelj je zamolio potporu grada i za podružnicu Kiseljak koja je u izgradnji, a koju je delegacija i obišla te se na licu mjesta uvjerila u stratešku važnost ovakvog projekta za ljude u središnjoj Bosni. Gradonačelnik Hrebak velikodušno je ponudio pomoć te će u tom pravcu ići i buduće akcije u gradu koje će za cilj imati prikupljanje sredstava za podružnicu Kiseljak u izgradnji. Caritas Vrhbosanske nadbiskupije će u znak zahvalnosti na dosadašnjoj kao i na onoj budućoj pomoći grada Bjelovara, multifunkcionalnoj dvorani u podružnici Kiseljak dati ime „Dvorana grada Bjelovara“. Zahvaljujemo gradonačelniku Bjelovara i njegovoj delegaciji na posjetu Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije. Radujemo se svim uspješnim projektima u gradu koji će biti od koristi svim Bjelovarčanima.