Djelatnici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije na duhovnim vježbama u Mostaru

Djelatnici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije pohodili su Samostan školskih sestara franjevki u Bijelom Polju kod Mostara, gdje su u Duhovnom centru “Fra Paškal Buconjić” sudjelovali na Duhovnim vježbama. Program je trajao tri dana, od 9.12. – 11.12. 2016. godine. Duhovne vježbe je predvodio dr.sc. Ivan Bodrožić, profesor na KBF-u u Zagrebu.

Profesor je govorio o Božijoj ljubavi i milosrđu u kontekstu djelovanja i rada djelatnika Caritasa. Naglasio da je, između ostalog, da biti djelatnik Caritasa znači biti djelitelj Božije ljubavi i biti ljubav za druge. Biti djelatnik Caritasa ne znači udovoljavati nečijim željama, nego dati ono što je potrebno i učiniti što je korisno. Kako ističe prof. Bodrožić, molitvom otvaramo srce kako bismo mogli primiti ljubav i milosrđe koje nam Bog daje, a koje djelatnici Caritasa onda mogu prenositi na ljude u potrebi. Bogu trebamo ići otvorena srca, kako bi nam On dao duhovnu snagu, ljubav i milosrđe, jer biti djelatnik Caritasa znači biti duhovno bogat. Djelatnik Caritasa djeluje kao djelatnik ljubavi. Govoreći o milosrđu, prof. Bodrožić je naglasio: „budite milosrdni potaknuti Božijom ljubavlju.“ Činiti djela Caritasa znači činiti nekome ono što i nije zavrijedio, ali mi potaknuti milosrđem ipak ga susrećemo u njegovoj potrebi. Bog je Caritas i sve što činimo treba biti inspirirano Božijom ljubavlju. Kroz svoja predavanja, prof. Bodrožić je spomenuo i osnovnu ulogu Caritasa: gladne nahraniti, žedne napojiti, uvesti beskućnika, odjenuti gola i ne okretati se od onoga tko je naše krvi. U tom svjetlu, profesor je kazao kako je i Isus često bio gladan i žedan, ali mu je od hrane i pića ipak bilo važnije propovijedanje Evanđelja. Stoga je svakome djelatniku Caritasa važno biti „duhovno sit“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *