Dani kruha i plodova zemlje u vrtiću Sveta Obitelj

Tijekom listopada u Caritasovom vrtiću „Sveta Obitelj“ obilježeni su Dani kruha – Dani zahvalnosti za plodove zemlje.

Kroz priče, pjesme, recitacije i praktične aktivnosti djeca su se upoznavala s procesom nastanka kruha te koliko je važan u svakodnevnom životu. U aktivnostima su se koristile sjemenke pšenice, ječma, kukuruza i suncokreta kojima su djeca slobodno manipulirala i istraživala, kao i brašno koje nastaje od tih sjemenki. Samostalnim miješanjem brašna i vode vidjeli su kako nastaje tijesto od kojeg su djeca mijesila kruh, slance i peciva, te ih ukrašavala sjemenkama. Uključili smo i roditelje u ove aktivnosti te su i oni s djecom kod kuće pravili različita peciva i kolače koje smo prodavali na našem tradicionalnom humanitarnom bazaru povodom Dana kruha. Posjetila su nas i djeca vrtića „Bonum“ za koje smo pripremili prigodan program te su i oni imali priliku praviti peciva. Također, organizirali smo kreativne radionice za djecu i roditelje na kojima su mogli praviti različite ukrase i umjetnička djela za Bazar.

Najveća zanimljivost ovogodišnjeg Bazara bili  su bezglutenski waffli koje je peklo nekoliko mama iz skupine “Srećice” u kućici ispred vrtića, gdje je bio dugačak red i morali su nekoliko puta praviti dodatnu smjesu kako bi svi zainteresirani mogli dobiti svoj waffle. Sav novac prikupljen na ovom Bazaru uplaćen je za mladu majku, profesoricu Srednje glazbene škole u Sarajevu, Melu Bajrambašić, kako bi joj se osigurala sredstva za protezu za nogu.