Caritas Vrhbosanske nadbiskupije i migranti na ulici – ničija briga

Širom svijeta milijuni ljudi bježe iz svojih domova kako bi izbjegli ratove i siromaštvo. Krajem 2017. i početkom 2018. broj izbjeglica i migranata koji su stigli u Bosnu i Hercegovinu bilježi znatan porast. Za određeni broj migranata skrb je preuzela država u skladu sa svojim ograničenim kapacitetima, dio je donekle zbrinut od strane drugih organizacija, dok još uvijek postoji određeni broj onih koji nemaju nikakvu skrb i prepušteni su sami sebi.

Sarajevo, Bosna i Hercegovina i njihovi žitelji vrlo su osjetljivi na pitanje izbjeglica i ratnih migracija, jer su tijekom četverogodišnjih ratnih sukoba i sami bili izbjeglice u zemljama diljem svijeta.

Caritas Vrhbosanske nadbiskupije je u skladu sa svojim mogućnostima pokušao donekle uljepšati dane migrantima koji borave u Sarajevu čajem, kavom, sokovima, slatkišima i voćnim jogurtima za djecu, a ovog ljeta, u srpnju i kolovozu, su djelatnici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije obilazili migrante koji su raspršeni u okolici autobusnog i željezničkog kolodvora u želji da im olakšamo dane neizvjesnosti dajući im osnovno za preživljavanje i život dostojan čovjeka dijeleći lunch pakete uz toplu riječ i osmjeh kojima smo pokušali uljepšati njihovu tmurnu svakodnevnicu.

Djelatnici CVN-a punih srca izdvojli su svoje vrijeme kako bi pripremili lunch pakete, ali i kako bi porazgovarali s migrantima o njihovim iskustvima, planovima i nadanjima za bolju budućnost. Iako ih većina ne želi ostati u Bosni i Hercegovini nego traže načina čim prije otići odavde bili su zahvalni na darovima koje su primili. S radošću smo prihvatili reakciju migranata na Caritasov logo i informaciju o njihovu pozitivnom iskustvu s Caritasom na njihovom proputovanju kroz  zemlje u okružju.

Caritas Vrhbosanske nadbiskupije već dulji niz godina podupire i pojedine udruge na teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine. Jedna od njih je i NVO „Nova Romska Nada“ iz Lukavca kojoj je na čelu direktor Enes Mahić. Prenosimo i njegove riječi koje nam je uputio: „Poštovani, nikada ne možemo uputiti dovoljno riječi zahvalnosti. Mnogo pomažete našim skrbnicima, u posljednje vrijeme i velikom broju migranata koji se nalaze na našem području. Stoga molimo dragoga Boga da vam svaku donaciju upiše u dobra djela. Usput Vas informiram da smo i vaše posljednje darove direktno na terenu distribuirali. U nadi da ćete i dalje misliti na nas i naše skrbnike, upućujemo jedno srdačno Zbogom iz Lukavca.“ Mahić Enes.

Caritas Vrhbosanske nadbiskupije i dalje će nastojati, u skladu sa svojim mogućnostima, pomagati najugroženijim migrantima koji su na ulici i prepušteni sami sebi.