Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije u Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije

Od ponedjeljka 6. do utorka 7. rujna 2021. u Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije boravilo je izaslanstvo Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije na čelu s njihovim ravnateljem Denisom Maslovom. Djelatnice i djelatnike iz splitskog Caritasa u Središnjici u Sarajevu dočekao je ravnatelj vlč. Mirko Šimić koji im je uputio riječi dobrodošlice i poželio ugodan boravak u Vrhbosni. U poslijepodnevnim satima gostima su domaćini prezentirali projekte i programe Caritasa u Vrhbosni te se razgovaralo o zajedničkom projektu Caritasa Split i Caritasa Vrhbosna koji je ovih dana upravo započeo. Oba ravnatelja su izrazila zadovoljstvo zbog zajedničkog projekta koji će još više zbližiti ova dva Caritasa odnosno njihove djelatnike, a koji će iznad svega biti na korist ljudima u potrebi. Nakon predstavljanja projekta domaćini i gosti su se uputili prema Kiseljaku gdje su posjetili Caritasov dom za starije i nemoćne „Dr. Ivan Evanđelist Šarić“ koji je u završnoj fazi gradnje i čije se otvorenje očekuje u sljedećih godinu do dvije.

Drugog dana posjeta domaćini i gosti su posjetili katedralu Srca Isusova u Sarajevu te su obišli uže središte grada i znamenitosti koje ga obilježavaju. Nakon obilaska grada izaslanstvo se uputilo do nadbiskupa i metropolita vrhbosanskog, kardinala Vinka Puljića koji je goste srdačno pozdravio te izrazio svoje zadovoljstvo radi zajedničke suradnje Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije i Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije. Kardinal je goste upoznao sa stanjem u Vrhbosanskoj nadbiskupiji kada su u pitanju katolici, iznio neke opservacije na društvene okolnosti u kojima žive Hrvati u Sarajevu i ostalim dijelovima Bosne, ali se i rado prisjetio ratnog vremena i crkve u Splitu koja ga je svaki put velikodušno i bratski prihvaćala te pomagala ljude u Bosni i Hercegovini. Kardinal je i ovom prigodom zahvalio na svakom vidu pomoći koja je pristizala iz Dalmacije u ratno vrijeme te na sve sudionike susreta zazvao Božji blagoslov u budućem zajedničkom radu.

Nakon susreta s kardinalom djelatnice i djelatnici Caritasa uputili su se prema Palama gdje su obišli jedinu župnu crkvu u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja je u potpunosti drvena te se upoznali sa stanjem katolika u ovom dijelu Bosne. Potom su se uputili prema planini Jahorini s koje se prostire prekrasan visinski pogled. U večernjim satima gosti iz Splita su se uputili prema Dalmaciji te sretno stigli na svoje odredište.

Opis nije dostupan.
Opis nije dostupan.
Opis nije dostupan.
Opis nije dostupan.