Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije proslavio je 75. obljetnicu svoga djelovanja

Caritas Vrhbosanske nadbiskupije čestita pobratimljenom Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije 75. obljetnicu postojanja!

 

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije proslavio je 75. obljetnicu svoga djelovanja

Nakon molitve i uvodnih pozdrava, doc. dr. Drago Tukara, ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije održao je predavanje na temu „Caritas od osnutka do danas – pregled“ a prof. dr. Vladimir Dugalić, dekan KBF-a u Đakovu na temu „Caritas – konkretni izričaj sakramenata (euharistija)“. Predstavljeni su konkretni oblici karitativnog djelovanja kroz udruge i župni Caritas. Svoje djelovanje predstavili su: Udruga „Amadea“, Đakovo; Katolička udruga „Veronikin rubac“, Osijek; Udruga „Sv. Vinko Paulski“, Đakovo; Caritas Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja, Ivankovo te Udruga „Prijatelji svetog Martina“, Beli Manastir.
Govoreći o 75 godina ljubavi prema bližnjem, đakovačko – osječki nadbiskup Đuro Hranić naglasio je da kao što smo mi bili u teškoćama pomognuti, tako trebamo imati osjećaja ne samo za potrebe siromaha u našoj sredini nego i za potrebe ljudi u drugim sredinama. Tolike su katastrofe, podjele, ratni sukobi i danas te moramo i mi dalje pomagati. Osim konkretne materijalne pomoći, koja se podijeli, druga velika vrijednost je odgoj za dobrotvornost, osjetljivost za potrebe drugih, spremnost dati nešto od sebe.
U Gupčevoj ulici u Donjem gradu otvorena je zgrada skladišta namijenjena za Caritasove potrebe površine je 806 četvornih metara. Obnova krovišta iznosila je 160.000 kuna, a sredstva su u jednakom omjeru platili Đakovačko – osječka nadbiskupija i Grad Osijek, rekao je ravnatelj Caritasa Đakovačko – osječke nadbiskupije Drago Tukara, dok su ostali radovi iznosili 1.720.000 kuna. Zahvaljujući razgovorima s Gradom Osijekom, Caritas Đakovačko – osječke nadbiskupije od hrvatske je Vlade uspio dobiti zgradu. Uz karitativnu aktivnost u ovoj će zgradi biti smješten Centar za majku i dijete, dosadašnji prostor, u kojem je Centar djelovao, Nadbiskupija će sa zahvalnošću vratiti Gradu Osijeku. Osobe koje dolaze u Caritas na jednom će mjestu dobiti ne samo savjetodavnu već i materijalnu pomoć. “Nakon što smo krenuli s obnovom Tvrđe Caritas je ostao bez prostora u Tvrđi, tražili smo rješenja i privremeno našli jedan prostor za Caritas u Hutlerovoj i tada smo od Države tražili da nam daju ovaj prostor koji je bio u državnom vlasništvu. Od samog smo početka prostor namijenili Caritasu jer smo bili uvjereni da je ovo dobra lokacija i da se stvore uvjeti i standardi podignu na višu razinu našim ljudima u potrebi. Grad je u ovome slučaju bio samo posrednik, napravili smo to za Crkvu i naše građane. Samo je trebalo stvoriti uvjete da se dostojanstveno ii ugodno bez obzira zbog kojeg razloga ovamo dolazili”, rekao je gradonačelnik Ivan Vrkić.

(caritas.ba/ hrt.hr)