Apel za pomoć – poplava u središnjoj Bosni 2019.

U nedjelju, 3. veljače 2019. što radi otapanja velikih količina napadalog snijega, što zbog jakih kišnih padalina, došlo je do izlijevanja potoka i rijeka (pogotovo rijeke Lašva, Bosna i Fojnica) te jakih bujičnih nanosa u više općina u županiji središnja Bosna.

Djelatnice i djelatnici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije svjedočili su razornoj moći vode koja je ugrozila te poplavila mnoge obiteljske domove, gospodarske i druge objekte poglavito na potezu od Novog Travnika preko Viteza i Busovače, pa sve do Kiseljaka. Pogotovo je teško stradalo područje općine Busovača, ali i neki dijelovi općine N. Travnik te područje Gromiljaka u općini Kiseljak. Iako nije bilo ljudskih žrtava na čemu zahvaljujemo dragom Bogu, područje je ovo koje nosi velike ožiljke iz zadnjeg rata, a koje je ponovno zadesila katastrofa koja u ljudima ulijeva nesigurnost i neizvjesnost za život u ovim područjima. Štete se tek procjenjuju i zbrajaju te će se stvarno stanje ove prirodne katastrofe znati tek u tjednima koji su ispred nas.

Caritas Vrhbosanske nadbiskupije, koji ima iskustva s razornom poplavom od prije nekoliko godina u Posavini i dijelovima središnje Bosne, pokrenuo je akciju prikupljanja financijske pomoći koju će u dogovoru s mjesnim župnicima, najboljim poznavateljima stanja na terenu, usmjeriti u pomoć onima koji su bili najugroženiji i koji nemaju mogućnosti obnoviti svoje uništene kuće i cjelokupni inventar kao i druge gospodarske objekte, stočni fond, voćnjake i sve drugo što je značilo egzistenciju ljudima u središnjoj Bosni.

Pozivamo stoga Vas drage ljude koji imate osjećaj za patnju drugih, da se priključite ovoj akciji i pomognete Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije u saniranju štete prouzročene poplavom u središnjoj Bosni. Svoju pomoć možete uplatiti na jedan od žiro računa Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije s naznakom – poplava u središnoj Bosni.

Intesa SanPaolo Banka Sarajevo:
154 999 500 009 58 16

Unicredit Bank d.d.:
338 320 220 061 54 38

Tim Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije zahvaljuje na Vašoj potpori i pomoći.