Agan Hodžić – čovjek humana srca i konkretnog djela

Iako šutljiv i povučen čovjek, skromni Agan Hodžić iz sela Kovanj kod Rogatice, preko noći je postao junak brojnih siromašnih u Bosni i Hercegovini zbog svoje želje nahraniti one kojima je pomoć u životu potrebna.

Usprkos visokoj kanadskoj mirovini i novcu koji je zaradio mukotrpnim radom u inozemstvu od 1950., Agan Hodžić nije, kao što bi neki pomislili, živio luksuzno, okružen skupocjenim stvarima, nego je boravio u maloj sobi u jednom sarajevskom domu za starije.

Ovaj „Kanađanin“ rodom iz Bosne i Hercegovine ostavio je oporukom milijun konvertibilnih maraka za tri pučke kuhinje u našoj zemlji, za kuhinju Stari Grad, kuhinju Merhamet i kuhinju Crveni križ FBiH. Donacija je namijenjena isključivo za hranu, a organizacija Crveni križ FBiH je kroz obilježavanje Tjedna Crvenog križa donirala i pučkoj kuhinji Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije prehrambene proizvode.

Jedan dio proizvoda je namijenjen svakodnevnom djelovanju Pučke kuhinje, a drugi dio je darovan kroz pakete namirnica za 300 korisnika pučke kuhinje. Oko 300 osoba, odnosno 120 obitelji, dobili su pomoć koja je sadržavala osnovne prehrambene namirnice koje su itekako potrebne u svakodnevnom životu.

Caritas Vrhbosanske nadbiskupije koristi ovu priliku zahvaliti se Crvenom križu na donaciji, ali i na uspješnoj suradnji koja će sasvim sigurno poslati poruku i drugim organizacijama/pojedincima da ne zaborave na socijalno ugroženo stanovništvo koje treba našu zajedničku pomoć u ostvarivanju osnovnih životnih uvjeta.

Djelatnici i korisnici pučkih kuhinja oduševljeni su divnim i solidarnim činom Agana Hodžića koji je pokazao što ustvari znači humanost na djelu.