Adventska događanja u Caritasu i u PU „Sveta Obitelj“

Ove godine Caritasov dječji vrtić “Sveta Obitelj” proslavio je 20 godina svoga postojanja kroz niz humanih i društvenih aktivnosti za vrijeme došašća. Aktivnosti su su povezivale djecu, roditelje i djelatnike na jedan lijep i nadasve human način.

Posljednja dva tjedna Došašća djelatnici Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije su zajedno sa svojim skupinama organizirali razne prodajne izložbe kroz koje su skupljale novac za Caritasovu pučku kuhinju ali i za one kojima ove godine neće imati nitko za Božić pokucati na vrata. Nakon napornog dana djeca su mogla pojesti vafle, topli sendvič ili pak voćnu salatu, a roditelji su se mogli počastiti i kuhanim vinom, kompotom ili čajem. Osim toga, bilo je prilike i za kupovinu suhomesnatih proizvoda ali i ukrasnih stvarčica koje su za sve naše goste pripremili roditelji naše djece zajedno s učiteljicama, po simboličnim cijenama. Vođeni mišlju da radimo u „Službi za dobro čovjeka“ svi su na svoj način doprinijeli ljepšoj, ugodnijoj i savjesnijoj pripravi za rođenje Onoga koji nam je dao milost ovoga zajedništva koje svakodnevno živimo. Djeca su zajedno s roditeljima pripremila malene paketiće za djecu bez roditeljskog staranja „Egipat“ i djecu Roditeljske kuće kako bismo od malena u njima stvorili osjećaj za najpotrebitije, a Uprava Caritasa i Vrtića se pobrinula da sve stigne na pravu adresu, u pravo vrijeme u vrijeme kada svi trebamo biti zajedno, i zdravi i bolesni, i bogati i siromašni, i tužni i veseli. Imajući na umu da su djeca naše najveće blago i da se trebamo poistovjećivati s njihovom jednostavnošću i požrtvovanošću upriličene su dvije božićne priredbe gdje su nas uveseljavali mili glasići naših najmlađih. Najprije je Produljeni boravak sa svojim učiteljicama upriličio lijepu priredbu 17. prosinca  gdje su svi prisutni imali prigodu vidjeti razne plesove i igrokaze, a nakon toga su i sve vrtićke skupine 18. prosinca sa svojim odgajateljicama u crkvenom dvorištu kroz pjesmu i recitacije dočekivali rođenje Isusa. Ovu središnju predstavu svojim je dolaskom i nazočnošću obogatio i uzoriti kardinal Vinko Puljić, predsjednik Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije. Uz njega su stigli i gosti iz Zagreba, državni tajnik gosp. Zvonko Milas iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te njegovi suradnici. Sve je bilo svečano, popraćeno glazbom, plesom i skromnošću kako bismo na dostojanstven način obilježili kraj Došašća i zaokružili jednu humanu akciju koju smo proveli kroz ovo sveto vrijeme.

Ovom prigodom obilježili smo i 20 godina službe u Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije naše neumorne Dragane Peka – Guska, te joj se zahvalili za sve što je činila i čini za našu djecu.